Tentative Program INTERNATIONAL SHORT COURSE Jakarta, 1 – 5 October 2018

Sunday, 30 September 2018 ARRIVAL		
Time	Agenda	Allocation
AM - PM	Arrival of Participants at Adi Sutjipto International Airport, Yogyakarta, Indonesia Transfer from Airport to The Alana Yogyakarta Hotel and Convention Center	
	Registration Welcoming Dinner	
	End of Pre-Event	

Monday, 1 October 2018 INTERNATIONAL SYMPOSIUM		
Time	Agenda	Allocation
09.00 - 10.00	 Opening Ceremony of the International Symposium Report by Secretary General of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia Remarks by the Governor of the Special Region of Yogyakarta 	5-8 minutes 5-8 minutes
	 Remarks and opening by the Chief Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia Launching official website AACC 	5-8 minutes
10.00 - 10.30	Coffee Break	30 minutes
10.30 – 10.45	Keynote Speech Mr. Didier Linotte Chief Justice Supreme Court of Monacco	15 minutes
	"Comparative Perspective" Int. Symposium: Session I PIC: Helmi Kasim & Luthfi Widagdo	
	Introduction by Moderator (Prof. Hikmahanto)	5 minutes
10.45 – 11.20	Speaker 1 Mr. Tan Sri Richard Malanjum Chief Justice of the Federal Court of Malaysia / President of AACC	10 minutes
	Speaker 2 Mr. Jimly Asshidiqie Former Chief Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia	10 minutes
	Speaker 3 Mr. Gianni Buquicchio President of Venice Commission	10 minutes

-		
11.20 – 12.00	Question and Answer Session	40 minutes
12.00 - 13.30	Lunch Break	90 minutes
13.30 – 15.45	Int. Symposium: Session II PIC: Oly Viana Agustine & Bisariyadi	
13.30 – 15.45	Introduction by Moderator (Prof. Susi Dwi Harjanti)	5 minutes
	Speaker 1 Mr. Jinsung Lee President of the Constitutional Court of Korea	10 minutes
	Speaker 2 Mr. Mogoeng Mogoeng President of CCJA	10 minutes
	Speaker 3 Prof. Dr. Engin Yildirim Vice President of the Constitutional Court of Republic Turkey	10 minutes
	Speaker 4 Mr. Saldi Isra Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia	10 minutes
15.45 – 16.00	Coffee Break	15 minutes
16.00 - 16.40	Questions and Answers Session	40 minutes
16.40 – 17.00	Review and Closing of the International Symposium by Moderator	20 minutes
	Gala Dinner	
19.00 - 21.00	Gala Dinner at the Keraton Ratu Boko hosted by Chief Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia, H.E. Mr. Anwar Usman	
	 Entertainment (Traditional Dance Performance) Remarks from the representative of delegations Closing remarks by Chief Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia Souvenir give away to representative of delegations 	
	5. Entertainment (Live Performance)	
	End of International Symposium	

	Tuesday, 2 October 2018 SHORT COURSE DAY 1	
Time	Agenda	Allocation
	Shourt Course: Day I	
09.10 - 10.10	Speaker 1 Mr. Hamdan Zoelva (Moderator: Helmi Kasim) Former Chief Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia "Constitutionalism at The Crossroads: law, Politics, and Society"	20 minutes
	Question and Answer Session	40 minutes
10.10 – 10.30	Coffee Break	20 minutes
10.30 – 11.30	Speaker 2 Mr. I Dewa Gede Palguna (Moderator: Bisariyadi) Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia "Law and Politics in Indonesia: Sustainability and Change"	20 minutes
	Question and Answer Session	40 minutes
12.00 - 13.30	Lunch Break	
13.30-14.30	Speaker 3 Mr. Denny Indrayana (Moderator: Luthfi Widagdo) Professor of Law Faculty of University of Gadjah Mada "Can the Constitutional Court be Free of Politics?"	5 minutes
	Question and Answer Session	5 minutes
14.30 – 15.30	Speaker 4 Mr. Maruarar Siahaan (Moderator: Alboin Pasaribu) Former Justice of the Constitutional Court of the Republic of Indonesia "Political Pressure on the Constitutional Court Decisions"	20 minutes
	Question and Answer Session	40 minutes
15.30 - 15.45	Coffee Break	15 minutes
15.45 – 16.00	Review and Closing by Moderator	15 minutes

	Wednesday, 3 October 2018 SHORT COURSE DAY 2 & LO MEETING	
Time	Agenda	Allocation
09.00 – 10.00	DJA Kemenkeu (Moderator: Pan Mohammad Faiz) "Politik Anggaran Peradilan di Indonesia"	60 minutes
10.00 – 11.00	(Presentation and Q&A) Session I (Moderator: Bisariyadi) Afghanistan (TBA) Azerbaijan (TBA) Indonesia (TBA) Kazakhstan (TBA) Pakistan (TBA) Philippiness (TBA)	60 minutes
11.00 – 11.15	Coffee Break	15 minutes
11.15 – 11.45	Session II (Moderator: Anna) (Presentation 5 minutes, QnA 5 minutes) Korea (TBA) Malaysia (TBA) Mongolia (TBA)	30 minutes
11.45 – 13.15	Lunch Break	90 minutes
13.15 – 14.30	Session III (Moderator: Oly Viana Agustine) Myanmar (TBA) Russia (TBA) Tajikistan (TBA) Thailand (TBA) Turkey (TBA) Uzbekistan (TBA) Kyrgyztan (TBA)	75 minutes
14.30 – 14.45	Coffee Break	15 minutes
14.45 – 15.00	Review and Closing of Short Course by Moderator	15 minutes
	End of Short Course Program	
16.00 – 18.00	LO Meeting	120 minutes
18.00 – 20.00	Dinner	120 minutes
	End of Main Event	

	Thursday, 4 October 2018 CULTURAL PROGRAM	
Time	Agenda	Allocation
08.00 - 17.00	Cultural Program	
18.00 – 20.00	Farewell Ceremony and Dinner	
	End of Post-Event	

Friday, 5 October 2018 DEPARTURE		
Time	Agenda	Allocation
AM - PM	Transfer from Hotel to Airport	
	Departure of Participants from Adi Sutjipto Int. Airport, Yogyakarta, Indonesia	